Rewia smaków na Facebooku

Babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowo-wiśniowym

     Delikatne muffinki z kawałkami czekolady i rodzynkami, podane z masą wiśniowo-czekoladową.

 

Ciasto:

  • 100 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g kefiru
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • 100 g pokrojonej czekolady
  • 100 g rodzynek
  • 50 g rumu

Krem:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżka rumu
  • 100 g wiśni z kompotu

 

Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180°C. Rodzynki namoczyć w rumie.

 

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodawać po jednym jajku dalej ucierając. Wlać kefir, jogurt, mleko i wymieszać na gładką masę. Mąkę przesiać z sodą i powoli dodawać do masy delikatnie mieszając. Na koniec wsypać pokrojoną na kawałki czekoladę i odsączone rodzynki. Ciasto starannie wymieszać i rozłożyć do ¾ wysokości foremek. Piec przez ok. 20 min. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratę do ostygnięcia.

 

Aby przygotować krem należy zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Dodać pokrojone wiśnie (część zostawić w całości do dekoracji), łyżkę rumu i delikatnie wymieszać. Zimne babeczki posmarować kremem i ozdobić wiśniami.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl