Babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowo-wiśniowym
Delikatne muffinki z kawałkami czekolady i rodzynkami, podane z masą wiśniowo-czekoladową.
Ciasto:
- 100 g margaryny
- 200 g cukru
- 3 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 g kefiru
- 50 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mleka
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka sody
- 100 g pokrojonej czekolady
- 100 g rodzynek
- 50 g rumu
Krem:
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- łyżka rumu
- 100 g wiśni z kompotu
Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180°C. Rodzynki namoczyć w rumie.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodawać po jednym jajku dalej ucierając. Wlać kefir, jogurt, mleko i wymieszać na gładką masę. Mąkę przesiać z sodą i powoli dodawać do masy delikatnie mieszając. Na koniec wsypać pokrojoną na kawałki czekoladę i odsączone rodzynki. Ciasto starannie wymieszać i rozłożyć do ¾ wysokości foremek. Piec przez ok. 20 min. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratę do ostygnięcia.
Aby przygotować krem należy zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Dodać pokrojone wiśnie (część zostawić w całości do dekoracji), łyżkę rumu i delikatnie wymieszać. Zimne babeczki posmarować kremem i ozdobić wiśniami.
Smacznego!!!