Rewia smaków na Facebooku

Zapiekanka z dynią i mięsem

     Połączenie szlachetnej dyni z mięsem mielonym tworzy nietuzinkową kompozycję smaków. Dynia potrzebuje wyrazistego towarzystwa, dlatego dodatek intensywnych w smaku ziół i przypraw jest tu niezbędny. Pysze i pożywne zarazem danie, do którego warto wracać częściej.

 

Składniki:

  • 2 cebule
  • 400 g mięsa mielonego
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 300 g pomidorów z puszki (bez skóry)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta cukru
  • 500 g dyni
  • 400 g makaronu np. penne
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 100 startego żółtego sera

 

Dynię umyć, oczyścić z pestek, pokroić w paski i dusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem soli.

 

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.

 

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce maśle. Dodać mięso i smażyć, aż całkowicie zmieni kolor. Dodać sól, pieprz oregano, paprykę, cukier i pomidory. Dusić ok. 5 min. na małym ogniu.

 

Mąkę podsmażyć na pozostałym maśle. Wlać mleko, bulion i gotować ok. 5 min, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać 50 g startego sera i przyprawić solą i pieprzem.

 

Makaron, dynię i mięso ułożyć warstwami w natłuszczonej żaroodpornej formie. Całość obficie polać sosem beszamelowym, posypać startym serem i zapiekać ok. 15-20 min.

 

Smacznego!!!

 


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl