Zapiekanka z dynią i mięsem
Połączenie szlachetnej dyni z mięsem mielonym tworzy nietuzinkową kompozycję smaków. Dynia potrzebuje wyrazistego towarzystwa, dlatego dodatek intensywnych w smaku ziół i przypraw jest tu niezbędny. Pysze i pożywne zarazem danie, do którego warto wracać częściej.
Składniki:
- 2 cebule
- 400 g mięsa mielonego
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 300 g pomidorów z puszki (bez skóry)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta cukru
- 500 g dyni
- 400 g makaronu np. penne
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 100 startego żółtego sera
Dynię umyć, oczyścić z pestek, pokroić w paski i dusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem soli.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce maśle. Dodać mięso i smażyć, aż całkowicie zmieni kolor. Dodać sól, pieprz oregano, paprykę, cukier i pomidory. Dusić ok. 5 min. na małym ogniu.
Mąkę podsmażyć na pozostałym maśle. Wlać mleko, bulion i gotować ok. 5 min, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać 50 g startego sera i przyprawić solą i pieprzem.
Makaron, dynię i mięso ułożyć warstwami w natłuszczonej żaroodpornej formie. Całość obficie polać sosem beszamelowym, posypać startym serem i zapiekać ok. 15-20 min.
Smacznego!!!