Eklerki z bitą śmietaną i likierem migdałowym
Przepis na dobrze znane eklerki. Tym razem w wydaniu z nadzieniem z bitej śmietany i likierem amaretto.
Ciasto ptysiowe:
- 80 ml wody
- 100 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 łyżeczek masła (ok. 50 g)
- 100 g mąki
- 3 jajka
Krem:
- 300 ml śmietanki kremówki (30 %)
- 1 łyżka cukru pudru
- zagęstnik do śmietanki
- 2 łyżki likieru migdałowego
Przygotować ciasto ptysiowe. Do rondelka wlać wodę i mleko, dodać sól, cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Wsypać całą porcję mąki i szybko ucierać na wolnym ogniu aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i dna rondelka. Do lekko ostudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając i czekając aż jajko połączy się z ciastem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i formować podłużne eklerki. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie aby można było z niego formować ciastka o dowolnym kształcie. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180° (termoobieg).
Przygotować bitą śmietanę. Ubić słodką śmietankę pod koniec dodając cukier wymieszany z zagęstnikiem i likier migdałowy. Zagęstnik można zastąpić łyżeczką żelatyny rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzącej wody.
Upieczone eklerki przekroić na pół, wycisnąć bita śmietanę i ponownie złożyć. Można też bezpośrednio nadziać eklerki śmietaną przy pomocy specjalnej końcówki rękawa cukierniczego.
Smacznego!!!