Rewia smaków na Facebooku

Deser z musem jeżynowym

     Mascarpone i bita śmietana to gwarancja udanego deseru. Dodatek kwaskowatych jeżyn i wyrazistego likieru orzechowego potęguję to odczucie.

 

Składniki:

  • 100 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g jeżyn
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • likier z orzechów włoskich
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki tartej czekolady
  • maliny

 

Jeżyny zmiksować, przecedzić przez sito usuwając pestki. Wsypać cukier waniliowy, dolać 50 ml wody i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić łyżeczkę żelatyny. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Część śmietanki zostawić do dekoracji. Mascarpone połączyć  z łyżką likieru. Delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.

Przygotować pucharki. Na dole układać po jednym biszkopcie namoczonym uprzednio w mieszance wody i likieru. Wyłożyć część masy śmietanowej. Polać musem z jeżyn. Udekorować kleksem bitej śmietany, malinami i tartą czekoladą.

 

Smacznego!!!

 


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl