Czekoladowe pralinki z nadzieniem maślano-kakaowym

     Najbardziej lubię przygotowywać desery, które charakteryzują się nietuzinkowym smakiem a jednocześnie prostotą wykonania. Przepis łączy w sobie najlepsze elementy: chrupiący spód, krem maślano-kakaowy i czekoladę. Do jego powstania zainspirowała mnie pewna mała cukiernia, sprzedająca mocno alkoholowe czekoladowe rożki. Chcąc odtworzyć deser musiałam się nieco nagłowić, ale w konsekwencji stworzyłam pysznie wyglądające i,  mam nadzieję, równie dobrze smakujące czekoladowe pralinki. Oceńcie sami…

 

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • paczka herbatników
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2-3 kieliszki wódki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 25 g białej czekolady
  • 4 łyżki mleka

 

Herbatniki można dowolnie wycinać, tworząc różne wzory. Ja wybrałam typowe prostokąty przecinając herbatniki na pół.

 

Gorzką i mleczna czekoladę roztopić nad kąpielą wodną dodając 3 łyżki mleka.

 

Przygotować krem maślano-kakaowy. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z łyżką cukru pudru. Dodać kakao, łyżkę wcześniej stopionej czekolady, alkohol i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać drobno pokrojone orzechy włoskie.

 

Gotową masę nakładać na przygotowane herbatnikowe spody, zgrabnie formując małą piramidkę. Pralinki zanurzać w roztopionej czekoladzie i układać na blacie. Włożyć do lodówki na 30 min. aby czekolada zastygła.

 

 

Na koniec pralinki udekorować białą czekoladą, wcześniej roztopioną z łyżką mleka. Przed podaniem dobrze schłodzić.

 

Smacznego!!!


Kategorie: 
Komentarze
mniaaam...bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka:)
Oglądać takie rzeczy na noc, to nie był dobry pomysł... Ale może sny będą za to dobre ;)
pycha, mniam, mniam.......
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl