Rewia smaków na Facebooku

Ciasto z mango

     Nieco egzotyczne ciasto z mango dla lubiących eksperymenty. Samo mango jest w niej lekko wyczuwalne, ale w połączeniu z czekoladą tworzy zgrany duet.

 

Ciasto:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • szklanka mąki
  • pół łyżeczki sody
  • dżem wiśniowy
  • likier brzoskwiniowy

Masa czekoladowa:

  • 200 g śmietanki kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Masa mango:

  • 300 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 dojrzałe mango

 

Formę o wymiarach 25x25 posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

 

Przygotować ciasto. Przesiać mąkę, dodać sodę i kakao, wymieszać. Masło roztopić w rondelku. Jajka z cukrami ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając wlewać rozpuszczone, lekko ostudzone masło. Wsypać mieszankę mąki i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do foremki i piec przez ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C.

 

Aby przygotować masę czekoladową należy rozpuścić w mleku pokrojoną na kawałki czekoladę. Mieszankę dokładnie wymieszać trzepaczką aby nie pozostały grudki. Rondelek zdjąć z ognia a do gorącej czekolady wsypać żelatynę i szybko wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczona czekoladę i krótko miksować*. Wstawić do lodówki.

 

Mango obrać ze skóry. Miąższ oddzielić od pestki i zmiksować. Następnie przesiać przez sito, zostawiając tylko przejrzysty mus. Mus zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia i od razu wmieszać żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas miksując wlać mus z mango. Wstawić do lodówki.

 

Ostudzony biszkopt czekoladowy nasączyć mieszanką wody i likieru brzoskwiniowego**. Przykryć cienką warstwą dżemu wiśniowego. Ułożyć masę czekoladową a na wierzchu masę z mango. Schłodzić w lodówce. Udekorować wedle uznania ( np. rozpuszczoną czekoladą) i podawać.

 

*czas miksowania śmietanki z czekoladą musi być krótki ze względu na możliwość zważenia się masy

**likier brzoskwiniowy można zastąpić np. rumem albo sokiem z cytryny

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl