Ciasto z mango
Nieco egzotyczne ciasto z mango dla lubiących eksperymenty. Samo mango jest w niej lekko wyczuwalne, ale w połączeniu z czekoladą tworzy zgrany duet.
Ciasto:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao w proszku
- szklanka mąki
- pół łyżeczki sody
- dżem wiśniowy
- likier brzoskwiniowy
Masa czekoladowa:
- 200 g śmietanki kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Masa mango:
- 300 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 dojrzałe mango
Formę o wymiarach 25x25 posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Przygotować ciasto. Przesiać mąkę, dodać sodę i kakao, wymieszać. Masło roztopić w rondelku. Jajka z cukrami ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając wlewać rozpuszczone, lekko ostudzone masło. Wsypać mieszankę mąki i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do foremki i piec przez ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
Aby przygotować masę czekoladową należy rozpuścić w mleku pokrojoną na kawałki czekoladę. Mieszankę dokładnie wymieszać trzepaczką aby nie pozostały grudki. Rondelek zdjąć z ognia a do gorącej czekolady wsypać żelatynę i szybko wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczona czekoladę i krótko miksować*. Wstawić do lodówki.
Mango obrać ze skóry. Miąższ oddzielić od pestki i zmiksować. Następnie przesiać przez sito, zostawiając tylko przejrzysty mus. Mus zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia i od razu wmieszać żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas miksując wlać mus z mango. Wstawić do lodówki.
Ostudzony biszkopt czekoladowy nasączyć mieszanką wody i likieru brzoskwiniowego**. Przykryć cienką warstwą dżemu wiśniowego. Ułożyć masę czekoladową a na wierzchu masę z mango. Schłodzić w lodówce. Udekorować wedle uznania ( np. rozpuszczoną czekoladą) i podawać.
*czas miksowania śmietanki z czekoladą musi być krótki ze względu na możliwość zważenia się masy
**likier brzoskwiniowy można zastąpić np. rumem albo sokiem z cytryny
Smacznego!!!