Ciasto z cukinią

     Tak, cukinia może być składnikiem ciast. Wyjątkowo miękkie ciasto o wyczuwalnej nucie orzechowej z dodatkiem cukinii i cynamonu. Do ciasta świetnie pasuje masa z kremowego serka i czekolada.

 

Składniki:

  •  400 g cukinii
  •  4 jajka
  •  150 g cukru
  •  cukier waniliowy
  •  100 ml oliwy
  •  100 g orzechów włoskich
  •  2 szklanki mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka sody
  •  1 łyżeczka cynamonu

Krem:

  •  150 g serka kremowego
  •  2 łyżki cukru pudru
  •  4 łyżki śmietanki kremówki
  •  tabliczka gorzkiej czekolady

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kwadratową blaszkę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

 

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo oliwę i połowę mąki. Wmieszać pokrojone orzechy. Cukinię umyć i zetrzeć (ze skórką) na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć wodę i wmieszać do ciasta. Dodać resztę mąki i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej blachy i piec ok. 40- 50 min.

 

Po ostygnięciu ciasto posmarować kremowym serkiem wymieszanym z cukrem i śmietanką. Wierzch ozdobić rozpuszczoną gorzką czekoladą.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl