Ciasto orzechowo-cynamonowe z jabłkami

     Szybkie do wykonania, pachnące cynamonem, orzechowo-jabłkowe ciasto. Cytrynowy lukier orzeźwia smak, idealnie komponując się ze wszystkimi składnikami.

 

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 200 g mąki
  • 40 g startych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 średnie, kwaskowate jabłka

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Okrągłą foremkę o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

 

W misce ubić jajka z cukrami na puszystą masę. Dalej ubijając powoli dolewać olej. Do osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem, imbirem i wymieszać ze startymi orzechami włoskimi. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wrzucić wcześniej pokrojone w kostkę jabłka łącząc wszystkie składniki. Masę wylać do przygotowanej formy i piec przez ok. 25-30 min.

 

Gdy ciasto ostygnie, ozdobić je lukrem i posypać pokrojonymi orzechami.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
Dziś zrobiłam ,wyszło cudowne. Polecam . Pieklam ale w tortownicy 45 min. Super przepis.
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl