Ciasto marchewkowe

     Marchewka w połączeniu z cynamonem, orzechami  i ananasem tworzy niebywale smakowity deser. Dodatek kremowego serka dodatkowo go uszlachetnia.

 

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 120 ml oleju
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • skórka otarta z limonki
  • 300 g tartej marchewki (2 średnie marchewki)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 5-6 plasterków ananasa z puszki

Krem:

  • 150 g twarożku śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki miękkiego masła

 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i cukier. W osobnym naczyniu ubić jajka z olejem, skórką i sokiem z pomarańczy oraz skórką z limonki. Do masy jajecznej dodać utartą marchewkę a następnie połączyć z mąką i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie oraz ananasa pokrojonego w drobną kostkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 60 min. w temperaturze 150° (termoobieg). Pod koniec sprawdzić patyczkiem stan ciasta.

 

Przygotować krem. Ubić masło z cukrem, następnie dodać twarożek i ponownie ubić. Wstawić na chwile do lodówki.

 

Wystudzone ciasto posmarować z wierzchu kremem i podawać.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl