Chleb drożdżowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem

     Pyszny i prosty chleb drożdżowy. Zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu niezwykle pobudza zmysły.

 

Składniki

  •  750 g mąki
  •  20 g drożdży
  •  łyżka soli
  •  500 g wody
  •  pół szklanki otrąb pszennych
  •  2 łyżki siemienia lnianego
  •  2 łyżki ziaren słonecznika

 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie należy uderzyć w ciasto kilka razy pięścią aby rozprowadzić zgromadzone w nim powietrze. Przez chwilę wyrabiać ciasto aby uzyskać gładką konsystencję. Podzielić na 2 części i uformować zgrabne bochenki.

Bochenki zwilżyć wodą, posypać siemieniem lnianym, słonecznikiem i mąką, a następnie naciąć w dwóch miejscach wzdłuż bochenków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 min.

Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy należy postukać w spód bochenka. Kiedy wydany dźwięk będzie głuchy, chleb jest już gotowy.

 

PS: Taki chleb można upiec równie dobrze z mąki razowej, z dodatkiem np. ulubionych ziół.

 

Smacznego!!!


Kategorie: 
Komentarze
Czy te drożdze należy najpierw tswoopazić do wyrośnięcia, czy tylko mają być rozpuszczone w wodzie? Jestem początkującą kucharką i taki chleb robię pierwszy raz
Obrazek użytkownika monika
drożdże wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami, chleb urośnie podczas pieczenia:)
Strona jest dobra. Wszystko jest poukladane i latwo znalesc jest to czego się szuka.
dzień dobry,strona mi się spodobała więc się dopisuję, pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
Obrazek użytkownika monika
;)
Fajna Strona pozdrawiam Serdecznie
Dobra stronka Polecam i pozdrawiam
Gratuluje dobrze wykonanej i ciekawej strony! Pozdrowienia dla autorów oraz wszystkich odwiedzających.
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl