Rewia smaków na Facebooku

Babeczki z nadzieniem mięsnym i mozzarellą

     Wytworne, wyjątkowo kruche babeczki z nieco pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego, z dodatkiem papryki i mozzarelli sprawdzą się jako przystawka na każdą okazję. Farsz można modyfikować, chociaż muszę przyznać, że  w tej wersji smakuje naprawdę dobrze. Godne polecenia…

 

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 70 g kostki zimnego masła
  • 60 ml piwa

Farsz:

  • 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
  • średnia marchewka
  • łyżka pikantnego ketchupu
  • suszony imbir i chilli do smaku
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka
  • ser mozzarella

 

Przyrządzamy farsz. Mięso dokładnie podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać przyprawy oraz marchewkę startą na średnich oczkach. Dusić jeszcze parę minut. Farsz wymieszać z łyżką pikantnego ketchupu.

 

Przygotowujemy ciasto. Masło rozgnieść palcami z mąką, dodać piwo i wyrobić. Podsypać mąką jeśli będzie zbyt klejące. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kwadraty i wylepić nimi przygotowane formy do babeczek (porcja ciasta wystarcza na ok. 20 małych babeczek). Babeczki ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 10 min.

Po tym czasie babeczki wyjąć z foremek, wypełnić farszem mięsnym, posypać pokrojona papryką i serem mozzarella. Zapiekać jeszcze 5 min. aby ser się roztopił.

 

Można podawać skropione oliwą z oliwek i posypane pieprzem lub serwować z ulubionym sosem (polecam sos czosnkowy).

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl