Babeczki z nadzieniem mięsnym i mozzarellą
Wytworne, wyjątkowo kruche babeczki z nieco pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego, z dodatkiem papryki i mozzarelli sprawdzą się jako przystawka na każdą okazję. Farsz można modyfikować, chociaż muszę przyznać, że w tej wersji smakuje naprawdę dobrze. Godne polecenia…
Ciasto:
- 180 g mąki
- 70 g kostki zimnego masła
- 60 ml piwa
Farsz:
- 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
- średnia marchewka
- łyżka pikantnego ketchupu
- suszony imbir i chilli do smaku
- sól, pieprz
- czerwona papryka
- ser mozzarella
Przyrządzamy farsz. Mięso dokładnie podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać przyprawy oraz marchewkę startą na średnich oczkach. Dusić jeszcze parę minut. Farsz wymieszać z łyżką pikantnego ketchupu.
Przygotowujemy ciasto. Masło rozgnieść palcami z mąką, dodać piwo i wyrobić. Podsypać mąką jeśli będzie zbyt klejące. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kwadraty i wylepić nimi przygotowane formy do babeczek (porcja ciasta wystarcza na ok. 20 małych babeczek). Babeczki ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 10 min.
Po tym czasie babeczki wyjąć z foremek, wypełnić farszem mięsnym, posypać pokrojona papryką i serem mozzarella. Zapiekać jeszcze 5 min. aby ser się roztopił.
Można podawać skropione oliwą z oliwek i posypane pieprzem lub serwować z ulubionym sosem (polecam sos czosnkowy).
Smacznego!!!