Tiramisu
Dobrze wszystkim znany, włoski deser na bazie kawy, likieru migdałowego i serka mascarpone. Długo zastanawiałam się czy umieścić ten przepis i odwlekałam tą chwilę. To deser tak popularny, że można go znaleźć niemal na każdej stronie kulinarnej. Po zastanowieniu stwierdziłam jednak, że muszę go umieścić, choćby przez wzgląd na ową popularność. Poza tym, nie będę ukrywać, jest to mój ulubiony deser, który przyrządzam w każdej wolnej chwili. Lubię eksperymentować ze smakami, jednak od czasu do czasu warto wrócić do sprawdzonych przepisów, a ten deser na to zasługuje. Polecam wszystkim kawoszom ;)
Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów (ok. 360 g)*
- 300 g śmietanki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 ml wody
- 3-4 łyżki likieru migdałowego amaretto
- 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao
W gotującej się wodzie rozpuścić kawę. Wlać likier i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. W osobnej misce utrzeć mascarpone, do którego delikatnie wmieszać ubitą śmietankę. Biszkopty maczać w lekko ostudzonej kawie i ułożyć na dnie kwadratowej blaszki (ok. 24x24 cm). Wyłożyć cześć kremu śmietankowego i obficie posypać kakao. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów postępując tak samo. Na koniec posypać kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub do zamrażalnika na godzinę).
* Biszkopty nie muszą być koniecznie podłużne. Dla mnie osobiście nie ma znaczenia jaki mają kształt. Ważne jest aby były dobrej jakości i szybko wchłaniały kawę.
Smacznego!!!