Wieniec z ananasem i wiórkami kokosowymi
Bardzo smaczne, mięciutkie i proste w wykonaniu ciasto z owocami, które można dobrać samemu. Do mojej wersji ciasta użyłam ananasa i banana, bo akurat miałam na nie ochotę. W sam raz na niedzielny wieczór.
Ciasto:
- 250 g mąki
- 180 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 125 g margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 duży banan
- 200 g ananasa
- garść suszonych daktyli
- wiórki kokosowe
- cukier puder
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę, a następnie po łyżce dodawać przesiana mąkę. Margarynę roztopić i ostudzić. Do masy powoli wlewać roztopiony tłuszcz i delikatnie mieszać.
Banany pokroić w plasterki, a ananasa w kostkę. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy z kominem (np. na babkę) wlać część ciasta. Na cieście rozłożyć plasterki banana, ananasa i pokrojone w kawałeczki daktyle. Obficie posypać wiórkami kokosowymi i zalać pozostałą częścią ciasta tak, aby przykryć owoce. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!