Kurczak w ziołowej panierce

     Najczęściej jadanym mięsem u mnie w domu jest mięso drobiowe, dlatego właśnie z jego udziałem powstaje najwięcej ciekawych dań. Mięso drobiowe jest delikatne w smaku, dlatego do panierki warto dobierać ostrzejsze składniki. Tym razem proponuje filety z kurczaka w ziołowej panierce. Jako ziół użyłam natki pietruszki i bazylii. W panierce jest też obecny starty żółty ser, który z powodzeniem można zastąpić charakterystycznym w smaku parmezanem. Do kurczaka świetnie pasują gotowane na parze warzywa.

 

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 jajko
  • mąka
  • 7-8 łyżek bułki tartej
  • 4-5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • pęczek natki pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 50 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Filety z kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.

 

Rozbić jajko i wymieszać z mlekiem i suszonymi ziołami prowansalskimi.

 

Natkę i bazylię drobno posiekać. Wymieszać z bułką tartą i startym żółtym serem.

 

Kawałki kurczaka obtaczać w mące, następnie w jajku a na koniec w ziołowej panierce. Smażyć na oleju do momentu, aż panierka się lekko przyrumieni. Usmażone kawałki kurczaka odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać ciepłe, najlepiej z gotowanymi warzywami.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl