Curry z kurczaka
Pożywne i bardzo aromatyczne danie pochodzące z Indii a znane na całym świecie - kurczak w sosie curry. W oryginalnej wersji mieszankę „curry” przyrządza się prażąc i mieszając wiele różnych przypraw, wśród nich kurkumę, imbir, czarny pieprz, nasiona kolendry, kmin czy chilli. Świeża mieszanka jest znacznie bardziej aromatyczna, ale ponieważ jej przygotowanie jest dosyć czasochłonne warto zastąpić ją gotową z torebki. Danie podajemy na obiad lub kolację, koniecznie z ryżem.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 2-3 średnie cebule
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cm imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki chilli
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
Filety z kurczaka opłukać i pokroić na 3-4 cm kawałki.
Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w cienkie półplasterki. 1 cm kawałek korzenia imbiru obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Pokrojoną cebulę dusić na klarowanym maśle* lub na oliwie z dodatkiem masła. Dodać imbir i czosnek. Smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy cebula lekko zbrązowieje wsypać mieszankę curry i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kurczaka i mieszać, aż kawałki obsmażą się ze wszystkich stron.
Do rondla przełożyć kurczaka z cebulą, wlać bulion, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Na koniec wrzucić liście laurowe. Całość dusić pod przykryciem 10-15 min. Po tym czasie do curry dodać śmietanę i zagotować. Na koniec sos doprawić solą i chilli. Podawać ciepłe z ugotowanym ryżem.
*Aby uzyskać klarowane masło należy kawałki pokrojonego masła przełożyć do rondla i roztopić na małym ogniu. Masło nie może się przyrumienić. Zdjąć z ognia i zebrać powstałą na wierzchu warstwę (szumowinę) i ostrożnie przelać na patelnię.
Smacznego!!!