Mus bananowy

     Łatwy do przygotowania mus, którego głównymi składnikami są banany i bita śmietana. Dodatek rumu i soku z cytryny wydobywa słodycz bananów. Mus ma gładką konsystencję, ale jest przy tym wyrazisty w smaku. Bardzo dobrze wypada w połączeniu z tartą czekoladą. Co prawda u mnie rozszedł się od razu po zrobieniu, ale zdecydowanie radzę poczekać, aż schłodzi się w lodówce a składniki dobrze połączą.

 

Składniki (5 porcji):

  • 3 banany
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki rumu

 

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Banany zmiksować na puree z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i rumem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Przełożyć do puree z bananów, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przygotować 5 pucharków i napełnić je do ¾ musem. Obficie posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl