Tarta z kurczakiem i papryką

     Rewelacyjna tarta na kruchym spodzie z grillowaną papryką i kurczakiem polana masłem ziołowym. Nie będąc skromna przyznam, że danie wyszło naprawdę świetnie i rozeszło się w oka mgnieniu. Osobiście do tarty zużyłam resztki grillowanego kurczaka z poprzedniego posiłku, ale równie dobrze można upiec pierś z kurczaka i pokroić ją na kawałki. Dodatek masła ziołowego łączy wszystkie składniki w całość.

 

Kruche ciasto:

  • 125 g mąki
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 jajka
  • 100 gęstej śmietany
  • 100 ml mleka
  • 30 g startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • filet z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła

Masło ziołowe:

  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C (z opcją górnej grzałki). Paprykę umyć, wydrążyć środek i przeciąć na pół. Włożyć do piekarnika i grillować do momentu, aż jej skórka mocno ściemnieje. Paprykę wyjąć, oczyścić i pokroić w paski. Grillowany filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. Cebule pokroić w talarki i zeszklić na maśle.

 

Zagnieść ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, sól i wodę. Wyrobić i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min.

 

Przygotować formę na tartę i wyłożyć ją schłodzonym ciastem. Podpiekać w piekarniku przez 15 min (180°C z termoobiegiem).

 

Przygotować nadzienie. Do garnka wlać roztrzepane jajka, śmietanę i mleko. Dodać rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku oraz starty żółty ser.

 

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłożyć paski papryki, kawałki kurczaka i podsmażoną cebulę. Wlać mieszankę jajeczną i całość wstawić do piekarnika (180°C z termoobiegiem). Piec ok. 15-20 min.

 

Przygotować masło ziołowe. Łyżkę masła roztopić i wymieszać z suszonymi ziołami i solą. Polać gotową tartę i od razu podawać.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl