Rewia smaków na Facebooku

Kotlety z nasionami sezamu

     Tym razem proponuje danie, które może stanowić samodzielną potrawę np. jako przystawka podawana z sosem. Świetnie sprawdzi się również jako element dania głównego. Kotlety wywodzą się z kuchni włoskiej przez wzgląd na oliwki, mozzarellę i paprykę. Można jednak dowolnie zmieniać nadzienie, zastępując je ulubionymi składnikami.

 

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 kromki chleba
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • mozzarella
  • papryka
  • zielone oliwki
  • 4-5 łyżek sezamu
  • oliwa do smażenia

 

Chleb zalać mlekiem, a gdy nasiąknie wyjąć i odsączyć. Do miski włożyć mięso mielone, odciśnięty chleb, jajko, natkę pietruszki, posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Składniki dokładnie połączyć (najlepiej mieszając je ręką). Uformować kulki wielkości jajka. W środek każdej kulki wcisnąć oliwkę, kawałek sera i papryki. Obtoczyć w sezamie i smażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron, aż kotlety się przyrumienią. Po usmażeniu kotlety układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać gorące.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl