Jajka faszerowane po polsku

     Zbliża się czas Świąt Wielkanocnych dlatego wśród przepisów nie może zabraknąć dań typowych dla tego okresu. Mowa tu oczywiście o jajkach, które w tych dniach spożywamy w dużej ilości i  pod różną postacią. Na początek więc proponuje jaja faszerowane ze szczypiorkiem i pietruszką. Tradycyjna potrawa kuchni polskiej, w sam raz na święta Wielkanocne.

 

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki masła (do smażenia)
  • 3 łyżki tartej bułki (do posypania)
  • sól
  • pieprz

 

Jajka ugotować na twardo (włożyć do zimnej osolonej wody i kiedy osiągnie punkt wrzenia gotować jeszcze przez ok. 10 min. ), zalać zimną wodą, odcedzić i osuszyć. Przekroić bardzo ostrym nożem wzdłuż na pół wraz ze skorupką, uważając aby jak najmniej ją uszkodzić*. Z tak przygotowanych połówek jaj starannie usunąć łyżeczką żółtka i białka, a następnie bardzo drobno je posiekać.  Do posiekanych jaj dodać śmietanę, pietruszkę i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

 

Masą jajeczną napełnić połówki skorupek jaj po czym posypać bułką tartą. Ułożone farszem do dołu smażyć na rozgrzanym maśle, aż się przyrumienią. Można podawać np. ze smażonymi ziemniakami i sałatą.

 

*najlepiej tuż przed krojeniem stłuc delikatnie skorupkę jajka nożem, wzdłuż linii cięcia.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Bardzo oryginalny pomysł :)
I to są właśnie prawdziwe jajka faszerowane, jakie pamiętam z pradawnych lat. Oczywiście a najlepsze! Ja dałam koperek, jako że te "nasze" były z koperkiem, absolutny smak! Dzięki za przepis!
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl