Chleb drożdżowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem
Pyszny i prosty chleb drożdżowy. Zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu niezwykle pobudza zmysły.
Składniki
- 750 g mąki
- 20 g drożdży
- łyżka soli
- 500 g wody
- pół szklanki otrąb pszennych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie należy uderzyć w ciasto kilka razy pięścią aby rozprowadzić zgromadzone w nim powietrze. Przez chwilę wyrabiać ciasto aby uzyskać gładką konsystencję. Podzielić na 2 części i uformować zgrabne bochenki.
Bochenki zwilżyć wodą, posypać siemieniem lnianym, słonecznikiem i mąką, a następnie naciąć w dwóch miejscach wzdłuż bochenków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 min.
Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy należy postukać w spód bochenka. Kiedy wydany dźwięk będzie głuchy, chleb jest już gotowy.
PS: Taki chleb można upiec równie dobrze z mąki razowej, z dodatkiem np. ulubionych ziół.
Smacznego!!!