Obwarzanki, czyli serowe oponki
Ten przepis jest u mnie w domu od dawna. Pamiętam jak często moja babcia przygotowywała te puszyste, serowe oponki na tłusty czwartek. Wtedy interesowało mnie tylko ich szybkie zjedzenie, nie zaś sposób przyrządzania. To się jednak zmieniło gdy pierwszy raz spróbowałam je samodzielnie wykonać. Przepis jest naprawdę prosty więc polecam wszystkim wypróbowanie go.
Składniki:
- 500 g mąki
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki sody
- 100 g margaryny
- dowolny aromat np. rumowy
- kieliszek spirytusu
- 0,5 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, dodać cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić w rondelku i ostudzić. Ser zmielić i dodać do mąki. Wbić jajka, wlać aromat, spirytus, stopioną margarynę i połączyć wszystkie składniki zagniatając ciasto.
W dużym rondlu rozgrzać olej. Przygotować szklankę do wykrawania krążków i kieliszek do robienia otworów w oponkach*.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać krążki. Smażyć z każdej strony na rumiano. Nadmiar oleju odsączyć na papierowym ręczniku. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
*zamiast kieliszka do wykrawania małych otworów można użyć np. zamknięcia od pomadki do ust.
Smacznego!!!