Ciasto marchewkowe
Marchewka w połączeniu z cynamonem, orzechami i ananasem tworzy niebywale smakowity deser. Dodatek kremowego serka dodatkowo go uszlachetnia.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 120 ml oleju
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- skórka otarta z limonki
- 300 g tartej marchewki (2 średnie marchewki)
- 100 g orzechów włoskich
- 5-6 plasterków ananasa z puszki
Krem:
- 150 g twarożku śmietankowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki miękkiego masła
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i cukier. W osobnym naczyniu ubić jajka z olejem, skórką i sokiem z pomarańczy oraz skórką z limonki. Do masy jajecznej dodać utartą marchewkę a następnie połączyć z mąką i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie oraz ananasa pokrojonego w drobną kostkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 60 min. w temperaturze 150° (termoobieg). Pod koniec sprawdzić patyczkiem stan ciasta.
Przygotować krem. Ubić masło z cukrem, następnie dodać twarożek i ponownie ubić. Wstawić na chwile do lodówki.
Wystudzone ciasto posmarować z wierzchu kremem i podawać.
Smacznego!!!