Ciasto orzechowo-cynamonowe z jabłkami
Szybkie do wykonania, pachnące cynamonem, orzechowo-jabłkowe ciasto. Cytrynowy lukier orzeźwia smak, idealnie komponując się ze wszystkimi składnikami.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- 200 g mąki
- 40 g startych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 średnie, kwaskowate jabłka
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Okrągłą foremkę o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
W misce ubić jajka z cukrami na puszystą masę. Dalej ubijając powoli dolewać olej. Do osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem, imbirem i wymieszać ze startymi orzechami włoskimi. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wrzucić wcześniej pokrojone w kostkę jabłka łącząc wszystkie składniki. Masę wylać do przygotowanej formy i piec przez ok. 25-30 min.
Gdy ciasto ostygnie, ozdobić je lukrem i posypać pokrojonymi orzechami.
Smacznego!!!