Tarta migdałowa z wiśniami
Migdały i wiśnie to doskonały duet. W tym wydaniu jako składniki słodkiej tarty. Słodka masa na bazie migdałów w połączeniu z kwaskowatymi wiśniami to naprawdę dobry pomysł na szybki i wykwintny deser. Idealny na nieco chłodniejsze wieczory,
z kieliszkiem wina.
Kruche ciasto:
- 150 g mąki
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
Masa migdałowa:
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 50 g zmielonych migdałów
- kilka kropel olejku migdałowego
Dodatkowo:
- 500 g wiśni z kompotu
- 50 ml słodkiego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło, cukier i wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na 15 min. Rozgrzać piekarnik do 180°C (termoobieg). Formę do tarty przykryć rozwałkowanym ciastem* i podpiec w piekarniku przez 15 min.
W międzyczasie przygotować masę migdałową. Masło utrzeć razem z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajko, mąkę, migdały, olejek migdałowy i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać wiśnie** wcześniej odsączone i zagotowane w winie z sokiem cytrynowym. Piec 15 min. aż wierzch tarty się przyrumieni.
*ciasto najlepiej ponakłuwać widelcem i przykryć pergaminem, na który wysypać fasolę. W ten sposób ciasto podczas pieczenia nie powybrzusza się.
**do przepisu można użyć świeże wiśnie, ale wtedy warto do wina i cytryny dodać jeszcze 50 g cukru.
Smacznego!!!