Roladki szpinakowe
Chrupiące roladki z kruchego ciasta z nadzieniem szpinakowym. Szpinak i oregano są tu ważnym składnikami, dosyć dobrze wyczuwalnymi i podkreślającymi typowo włoski wymiar dania. Papryka stanowi raczej element dekoracyjny. Nadzienie można ulepszać, np. dodatkiem pokrojonego salami czy ostrzejszymi smakami chili. Ciekawa propozycja na przystawkę. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym.
Ciasto kruche:
- 125 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 20 dag szpinaku (może być mrożony)
- 10 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- mała papryka
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać sól. Dodać pokrojone zimne masło i zagnieść palcami z mąką. Wlać wodę i wyrobić ciasto na gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać rozgnieciony czosnek, pieczarki i paprykę. Dusić wszystko przez chwilę i doprawić gałką, oregano, pieprzem i solą.
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Na ¾ szerokości ciasta równo rozłożyć nadzienie szpinakowe. Ciasto zrolować, a następnie pociąć na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Gotowe roladki piec ok. 15 min. Podawać z ulubionym sosem.
Smacznego!!!