Roladki szpinakowe

     Chrupiące roladki z kruchego ciasta z nadzieniem szpinakowym. Szpinak i oregano są tu ważnym składnikami, dosyć dobrze wyczuwalnymi i podkreślającymi typowo włoski wymiar dania. Papryka stanowi raczej element dekoracyjny. Nadzienie można ulepszać, np. dodatkiem pokrojonego salami czy ostrzejszymi smakami chili. Ciekawa propozycja na przystawkę. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym.

 

Ciasto kruche:

  • 125 g mąki
  •  50 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 20 dag szpinaku (może być mrożony)
  • 10 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • mała papryka
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

 

Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać sól. Dodać pokrojone zimne masło i zagnieść palcami z mąką. Wlać wodę i wyrobić ciasto na gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

 

Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać rozgnieciony czosnek, pieczarki i paprykę. Dusić wszystko przez chwilę i doprawić gałką, oregano, pieprzem i solą.

 

Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Na ¾ szerokości ciasta równo rozłożyć nadzienie szpinakowe. Ciasto zrolować, a następnie pociąć na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Gotowe roladki piec ok. 15 min. Podawać z ulubionym sosem.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl