Placki z cukinii z serem
Monika, Rewia Smaków - sobota, 04-02-2012
Smażone placki z cukinii, marchewki i białego sera. Dodatek chili i kminku korzystnie wpływa na efekt ogólny.
Składniki:
- 400 g cukinii
- 2 średnie marchewki (ok. 200 g)
- 50 g sera feta
- 50 g białego półtłustego sera
- 4 łyżki mąki
- 1 jajo
- pół łyżeczki kminku
- 1/3 łyżeczki chilli
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Cukinię i marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach i przesypać do miski. Dodać wcześniej wymieszany ser feta z serem białym. Wbić jajko, wsypać mąkę*, przyprawy i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na patelni rozgrzać oliwę, łyżką forować niewielkie placki i smażyć, aż będą złociste.
*ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, dlatego w celu ewentualnego zagęszczenia można dosypać więcej mąki
Smacznego!!!
Kategorie: