Tort orzechowo-czekoladowy z rumem

     Czas na coś wyjątkowego. Okazały tort na orzechowym spodzie, przełożony masą czekoladowo-rumową. Przepis na tort wymyśliłam tradycyjnie przeglądając zapasy w lodówce. Na półce leżało opakowanie łuskanych orzechów, a że z nich wychodzą naprawdę pyszne ciasta, tym razem postanowiłam postawić na nie. Tylko co pasuje do orzechów? Po krótkiej burzy mózgu wybrałam czekoladę i rum. To był strzał w dziesiątkę, bo smaki tych trzech składników niezwykle dobrze się skomponowały. Ciastu trzeba poświęcić trochę więcej czasu, ale naprawdę warto podjąć to wyzwanie. Polecam…

 

Ciasto:

  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g mąki
  • 6 białek
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki sody

Masa:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100 g czekolady
  • 50 g rumu

Do nasączenia:

  • 1/3 szklanki rumu
  • 2/3 szklanki wody

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm. wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

 

Przygotować spód orzechowy. Mielone orzechy wymieszać z przesianą mąką i sodą. Jajka sparzyć i osuszyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Do bezy wlać 3 żółtka dalej miksując. Następnie dodawać po łyżce orzechów z mąką, delikatnie mieszając składniki.

 

Gotowe ciasto przelać do tortownicy i piec ok. 30 min. Po upieczeniu przeciąć na 3 części.

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). W międzyczasie utrzeć miękkie masło z rumem i odstawić. 3 żółtka zmiksować z cukrem pudrem do powstania jasnej, gęstej masy. Cały czas miksując, powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę. Następnie masę przekładać po łyżce do masła z rumem, łącząc składniki. Masę czekoladową przez chwilę schłodzić w lodówce.

 

Każą warstwę ciasta obficie nasączyć mieszanką rumu i wody. Masę czekoladową podzielić na 3 części. Składać tort po kolei smarując każdą warstwę masą czekoladową.

Złożony tort udekorować pozostałą częścią masy według uznania. Włożyć do lodówki na 2h i podawać

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
wygląda apetycznie:) ciekawe jak smakuje...
czy rum można zastąpić jakimś innym alkoholem?
Obrazek użytkownika monika
Rum fajnie skomponował się z czekoladą i orzechami, i już nie testowałam innych alkoholi. Ale Ty możesz spróbować. Cała przyjemność w eksperymentowaniu;) Koniecznie napisz jak się udało. Pozdrawiam
Czekolada mleczna czy gorzka?
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl