Tort orzechowo-czekoladowy z rumem
Czas na coś wyjątkowego. Okazały tort na orzechowym spodzie, przełożony masą czekoladowo-rumową. Przepis na tort wymyśliłam tradycyjnie przeglądając zapasy w lodówce. Na półce leżało opakowanie łuskanych orzechów, a że z nich wychodzą naprawdę pyszne ciasta, tym razem postanowiłam postawić na nie. Tylko co pasuje do orzechów? Po krótkiej burzy mózgu wybrałam czekoladę i rum. To był strzał w dziesiątkę, bo smaki tych trzech składników niezwykle dobrze się skomponowały. Ciastu trzeba poświęcić trochę więcej czasu, ale naprawdę warto podjąć to wyzwanie. Polecam…
Ciasto:
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g mąki
- 6 białek
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- pół łyżeczki sody
Masa:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 100 g czekolady
- 50 g rumu
Do nasączenia:
- 1/3 szklanki rumu
- 2/3 szklanki wody
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm. wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Przygotować spód orzechowy. Mielone orzechy wymieszać z przesianą mąką i sodą. Jajka sparzyć i osuszyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Do bezy wlać 3 żółtka dalej miksując. Następnie dodawać po łyżce orzechów z mąką, delikatnie mieszając składniki.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy i piec ok. 30 min. Po upieczeniu przeciąć na 3 części.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). W międzyczasie utrzeć miękkie masło z rumem i odstawić. 3 żółtka zmiksować z cukrem pudrem do powstania jasnej, gęstej masy. Cały czas miksując, powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę. Następnie masę przekładać po łyżce do masła z rumem, łącząc składniki. Masę czekoladową przez chwilę schłodzić w lodówce.
Każą warstwę ciasta obficie nasączyć mieszanką rumu i wody. Masę czekoladową podzielić na 3 części. Składać tort po kolei smarując każdą warstwę masą czekoladową.
Złożony tort udekorować pozostałą częścią masy według uznania. Włożyć do lodówki na 2h i podawać
Smacznego!!!