Muffinki z otrębami, jabłkiem i winogronami

     Przepis na muffinki, tym razem w wersji zdrowszej z otrębami. Aby babeczki były pożywniejsze można zastąpić zwyczajną mąkę, mąką razową. Warto dodać do nich także owoce. U mnie są to winogrona, jabłka i limonka, które znakomicie sprawidziły się jako orzeźwiające przełamanie odrobinę ciężkiego ciasta.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki otrąb pszennych
  • 1 jako
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • pół kostki masła (ok. 100 g)
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • 2 średnie jabłka
  • garść winogron
  • skórka i sok z połowy limonki
  • garść rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich

 

Masło utrzeć z cukrami i jajkiem. Dodać starte na tarce o średnich oczkach jabłka i pokrojone na kawałki winogrona (wcześniej należy usunąć z nich pestki). Wsypać przesianą mąkę wymieszanąz proszkiem i sodą oraz otręby. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy limonki i startą skórkę, rodzynki i pokrojone orzechy. Ponownie krótko wymieszać i przełożyć do foremek do wypieku muffinek. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl