Muffinki z otrębami, jabłkiem i winogronami
Przepis na muffinki, tym razem w wersji zdrowszej z otrębami. Aby babeczki były pożywniejsze można zastąpić zwyczajną mąkę, mąką razową. Warto dodać do nich także owoce. U mnie są to winogrona, jabłka i limonka, które znakomicie sprawidziły się jako orzeźwiające przełamanie odrobinę ciężkiego ciasta.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki otrąb pszennych
- 1 jako
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół kostki masła (ok. 100 g)
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- 2 średnie jabłka
- garść winogron
- skórka i sok z połowy limonki
- garść rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
Masło utrzeć z cukrami i jajkiem. Dodać starte na tarce o średnich oczkach jabłka i pokrojone na kawałki winogrona (wcześniej należy usunąć z nich pestki). Wsypać przesianą mąkę wymieszanąz proszkiem i sodą oraz otręby. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy limonki i startą skórkę, rodzynki i pokrojone orzechy. Ponownie krótko wymieszać i przełożyć do foremek do wypieku muffinek. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego!!!