Naleśniki z mięsem i grzybami

     Zwyczajne naleśniki z niezwyczajnym farszem mięsnym, z dodatkiem pieczarek i pomidorów. A wszystko okraszone sosem z białego wina. Oczywiście niezbędny jest tu dodatek żółtego sera. Potrawa prezentuje się naprawdę dobrze, dlatego polecam ją na wystawniejszy obiad.

 

Ciasto naleśnikowe:

  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • sól
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 300 g mielonego mięsa
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • ½ pęczka natki pietruszki i szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 100 g sera żółtego
  • olej

Sos:

  • 50 ml białego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • łyżka mąki

 

Przygotować ciasto naleśnikowe. Mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, łyżką oleju i szczyptą soli. Usmażyć naleśniki.

 

Mięso smażyć na odrobinie oleju, aż utraci różowy kolor. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Pokroić cebulę, pieczarki i obrane ze skórki pomidory. Do mięsa dodać cebulę, poddusić. Następnie dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Na koniec wsypać pomidory i posiekane zioła. Gotować na wolnym ogniu, aż wyparuje sok. Doprawić solą i pieprzem.

 

Naleśniki pokryć farszem i zwinąć. Ułożyć w natłuszczonej brytfance i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200° przez 15 min.

 

Przygotować sos. Bulion zagotować z winem. Część odlać i wymieszać z mąką. Wlać z powrotem do bulionu i gotować, aż lekko zgęstnieje.

 

Naleśniki podawać polane sosem i posypane ziołami.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl