Ciasteczka z migdałami
Niezwykle delikatne ciasteczka z dodatkiem migdałów i kaszy manny. Ciasto nie zawiera jajek, a jego kruchość zawdzięczamy masłu i kaszy mannej. Doskonałe na podwieczorek.
Składniki:
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g kaszy manny
- sól
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładka masę. Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli, migdałami i kaszą manna. Suche składniki połączyć z masłem i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Używając foremek o dowolnych kształtach wyciąć ciasteczka. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.10-15 min, do momentu ich zrumienienia.
Smacznego!!!