Kurczak z orzechami nerkowca
Kompozycja orientalnych smaków rodem z Chin. Subtelne połączenie kurczaka, imbiru i masła orzechowego zachwyci wszystkich poszukujących nowych wyzwań w kuchni.
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- lekko ubite białko
- 2 łyżki białego wina
- 2 cebule
- 100 g pieczarek
- 1 marchewka
- puszka pędów bambusa
- 2 łodygi selera naciowego
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- olej
Sos:
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyzki sosu sojowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- garść prażonych orzechów nerkowca
W misce wymieszać mąkę, sól, białko i wino. Włożyć pokrojonego na kawałki kurczaka i odstawić.
Przygotować sos. W rondelku wymieszać bulion, sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i gotować, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać orzechy i masło orzechowe.
Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Na patelni (lub w woku) rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną na małe kawałki marchewkę, seler i imbir przez ok. 5 min. Ciągle mieszając dodawać pozostałe pokrojone warzywa i smażyć, aż będą miękkie. Na koniec włożyć kurczaka. Wlać sos i wymieszać. Podawać na gorąco z makaronem.
Smacznego!!!