Kurczak tandoori
Aromatyczne danie pochodzące z Indii. Mieszanka imbiru, czosnku, kolendry, goździków i cynamonu nadaje kurczakowi niezwykle wyrazisty smak.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
Marynata:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka kurkumy
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki zmielonych goździków
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 300 g jogurtu naturalnego
Do przybrania:
- cytryna
- pomidory
- jajka
Przygotować marynatę. Zmiksować cebulę, czosnek, imbir i sok z cytryny. Wylać do naczynia. Dodać jogurt i resztę składników marynaty. Kurczaka umyć i naciąć w kilku miejscach. Włożyć do naczynia z marynatą. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie piec mięso w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 20-30 min, od czasu do czasu podlewając marynatą aby nie wyschło. Przybrać plasterkami cytryny, pomidorów i kawałkami jajek ugotowanych na twardo.
Smacznego!!!