Eklerki z bitą śmietaną i likierem migdałowym

     Przepis na dobrze znane eklerki. Tym razem w wydaniu z nadzieniem z bitej śmietany i likierem amaretto.

 

Ciasto ptysiowe:

  • 80 ml wody
  • 100 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 łyżeczek masła (ok. 50 g)
  • 100 g mąki
  • 3 jajka

Krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki (30 %)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • zagęstnik do śmietanki
  • 2 łyżki likieru migdałowego

 

Przygotować ciasto ptysiowe. Do rondelka wlać wodę i mleko, dodać sól, cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Wsypać całą porcję mąki i szybko ucierać na wolnym ogniu aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i dna rondelka. Do lekko ostudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając i czekając aż jajko połączy się z ciastem.  Przełożyć do rękawa cukierniczego i formować podłużne eklerki. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie aby można było z niego formować ciastka o dowolnym kształcie. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180° (termoobieg).

 

Przygotować bitą śmietanę. Ubić słodką śmietankę pod koniec dodając cukier wymieszany z zagęstnikiem i likier migdałowy. Zagęstnik można zastąpić łyżeczką żelatyny rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzącej wody.

 

Upieczone eklerki przekroić na pół, wycisnąć bita śmietanę i ponownie złożyć. Można też bezpośrednio nadziać eklerki śmietaną przy pomocy specjalnej końcówki rękawa cukierniczego.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl