Deser z musem jeżynowym
Mascarpone i bita śmietana to gwarancja udanego deseru. Dodatek kwaskowatych jeżyn i wyrazistego likieru orzechowego potęguję to odczucie.
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g jeżyn
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- likier z orzechów włoskich
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki tartej czekolady
- maliny
Jeżyny zmiksować, przecedzić przez sito usuwając pestki. Wsypać cukier waniliowy, dolać 50 ml wody i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić łyżeczkę żelatyny. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Część śmietanki zostawić do dekoracji. Mascarpone połączyć z łyżką likieru. Delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
Przygotować pucharki. Na dole układać po jednym biszkopcie namoczonym uprzednio w mieszance wody i likieru. Wyłożyć część masy śmietanowej. Polać musem z jeżyn. Udekorować kleksem bitej śmietany, malinami i tartą czekoladą.
Smacznego!!!