Tiramisu z owocami

Błyskawiczny deser trochę w innym wydaniu bo z owocami i dżemem, bez likieru amaretto. Równie pyszny, a może nawet i lepszy. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony i to na drugi dzień.

 

Składniki:

(na kwadratową formę ok. 24 cm)

  • biszkopty podłużne z cukrem (ok. 32 sztuk)
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kakao
  • dżem truskawkowy
  • świeże owoce: borówki, maliny
  • kawa z wódką do nasączenia biszkoptów

 

Sposób wykonania:

Kawę rozpuścić w gorącej  wodzie, dodać wódkę i wymieszać.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, następnie dodać serek mascarpone i szybko wymieszać mikserem do połączenia się składników.

Biszkopty namoczyć w kawie z wódką i układać w formie (powinny wyjść 2 rzędy). Posmarować je dżemem truskawkowym i ułożyć połowę masy śmietanowej. Posypać obficie kakao. Wyłożyć ostatni rząd nasączonych biszkoptów, dżem i masę śmietanową. Posypać kakao i ułożyć owoce. Deser należy dobrze schłodzić przed podaniem.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl