Torcik na zimno z masą jogurtową i owocami

W sam raz na upalne dni, z sezonowymi owocami i galaretką. Rozszedł się błyskawicznie. Jest delikatny, na miękkim biszkopcie lekko nasączonym wodą z cytryną.

 

Ciasto biszkoptowe:

(okrągła blaszka ok. 26 cm)

  • 3 jajka
  • 20 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 i ½ łyżki żelatyny
  • 5-6 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • galaretka (ja wybrałam malinową), świeże owoce, woda z cytryną do nasączenia biszkoptu

 

Sposób przygotowania:

Do miski wbić 3 całe jaja, dodać cukier i ubijać nad kąpielą wodną, aż do powstania jasnej, gęstej i puszystej masy (ok. 7 min). Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło i szybko wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy* i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

*Dno formy uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem i podsypałam mąką

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie z cukrem waniliowym. Do miski dodać jogurt grecki, naturalny, śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać wszystko mikserem. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i wstawić masę na chwilę do lodówki.

W międzyczasie rozpuścić galaretkę w 500 ml wody i przygotować owoce.

Ostudzony biszkopt nasączyć wodą z cytryną, przełożyć na niego lekko tężejącą już masę jogurtową i włożyć do lodówki na 20 – 30 min. Po wyjęciu z lodówki ułożyć owoce i wlać zimną galaretkę. Torcik powinien chłodzić się w lodówce najlepiej przez całą noc.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl