Piersi kurczaka z jabłkami

     Pożywny i nieco bardziej wyrafinowany sposób na danie z kurczaka. Kwaskowate nadzienie z jabłek, selera i żurawin doskonale współgra z białym mięsem kurczaka i sosem jabłkowym.

 

Nadzienie:

  • 1 jabłko
  • 3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyźki suszonych żurawin
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego

 

Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodać kminek i podgrzewać cały czas mieszając. Wsypać poszatkowana cebulę i zeszklić. Dodać pokrojony seler i chwilę dusić, aż nieco zmięknie. Wsypać pokrojone jabłka. Zdjąć z ognia kiedy wszystkie warzywa będę miękkie, ale wciąż jędrne. Na koniec dodać żurawinę, natkę i bułkę tartą. Wymieszać i ostudzić.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piersi z kurczaka cienko rozbić. Przygotowane płaty kurczaka dobrze natrzeć solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie i zrolować. Końce rolad spiąć wykałaczkami. Przygotowane porcje kurczaka obsmażyć na oliwie, a potem ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 10-15 min.

 

Przygotować sos. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka wsypać mąkę i zasmażyć na rumiano. Ciągle mieszając wlać sok jabłkowy i bulion. Gotować bez przykrycia do momentu, aż sos zgęstnieje.

 

Upieczonego kurczaka serwować z sosem jabłkowym. Podawać od razu np. z kluskami śląskimi.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl