Tarta rabarbarowa

     Sezon na rabarbar trwa więc warto wypróbować przepisy z jego udziałem. Tym razem prawdziwe wiosenna propozycja na słodko-kwaśne ciasto, ze świeżym winnym rabarbarem. W cieście dość mocno wyczuwalny jest smak wina więc jeżeli za nimi nie przepadacie, można zastąpić je po prostu wodą. Budyń można przygotować również na mleku albo po prostu zamienić go na kisiel. Możliwości jest sporo, chociaż ciasto w wydaniu z winem ma naprawdę oryginalny smak.

 

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g migdałów
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki likieru migdałowego (amaretto)

Masa:

  • 700 g rabarbaru
  • 500 ml białego wina
  • 60 g cukru
  • 2 op. budyniu waniliowego

 

Rabarbar umyć, odkroić końce, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń w proszku wymieszać z 100 ml wina. Resztę wina zagotować z cukrem. Dodać rabarbar i chwilę gotować, aż nieco zmięknie. Następnie, cały czas mieszając, wlać rozrobiony budyń i zagotować. Masę zdjąć z ognia i wystudzić.

 

Tortownicę (śr. ok. 26 cm) natłuścić i obsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180°C (termoobieg).

 

Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Migdały zmielić i dodać do mąki. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać sypkie składniki. Na mące rozłożyć wiórki masła, dodać jajko i posiekać nożem. Zagnieść gładkie ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować na placek nieco większy od formy i wyłożyć nim spód i boki  (3 cm brzeg) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę rabarbarową. Piec ok. 40 min. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać nim wierzch tarty i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 15 min. Tartę ostudzić i podać obficie posypaną cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl