Roladki z kurczaka faszerowane pomidorami

 

     Lubię poeksperymentować ze składnikami. W wyniku takich właśnie działań powstają nowe, pyszne przepisy. Tym razem postawiłam na mięso drobiowe. Połączenie tego delikatnego w smaku mięsa z pikantnym i mocno tymiankowym farszem z suszonych pomidorów i pieczarek było strzałem w dziesiątkę. Dodatkowy plus to szybkość przyrządzenia. Roladki można serwować na zimno jako przystawkę lub na ciepło, jako element dania obiadowego.

 

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 7-8 średnich pieczarek
  • 7-8 suszonych pomidorów w zalewie
  • serek topiony (ok. 50 g)
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa

 

Przygotować filet. Pierś z kurczaka przeciąć na pół (jeżeli jest taka potrzeba) i zbić tłuczkiem do mięsa, aby utworzyła duży płat.

 

Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Dodać poszatkowaną cebulę i chwile podsmażyć. Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, a na koniec pokrojone w kostkę suszone pomidory (odsączone wcześniej z zalewy). Doprawić niewielką ilością soli, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na koniec dodać serek topiony i dokładnie połączyć z farszem.

 

Pierś z kurczaka posolić, popieprzyć i natłuścić nieco oliwą pomidorową (z zalewy). Na płacie mięsa ułożyć farsz (zostawiając 1-2 cm brzegu) i zwinąć roladę. Gotowe roladki doprawić z wierzchu przyprawami i ułożyć na natłuszczonej foli aluminiowej. Zwinąć i ułożyć na rozgrzanej patelni. Roladę podsmażyć chwilę z każdej strony, a następnie przełożyć ją do brytfanki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika roladki odwinąć z foli i zostawić na chwilę, aby odpoczęły. Pokroić w plastry i podawać.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl