Roladki z kurczaka faszerowane pomidorami
Lubię poeksperymentować ze składnikami. W wyniku takich właśnie działań powstają nowe, pyszne przepisy. Tym razem postawiłam na mięso drobiowe. Połączenie tego delikatnego w smaku mięsa z pikantnym i mocno tymiankowym farszem z suszonych pomidorów i pieczarek było strzałem w dziesiątkę. Dodatkowy plus to szybkość przyrządzenia. Roladki można serwować na zimno jako przystawkę lub na ciepło, jako element dania obiadowego.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 cebula
- 7-8 średnich pieczarek
- 7-8 suszonych pomidorów w zalewie
- serek topiony (ok. 50 g)
- sól, pieprz, tymianek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- folia aluminiowa
Przygotować filet. Pierś z kurczaka przeciąć na pół (jeżeli jest taka potrzeba) i zbić tłuczkiem do mięsa, aby utworzyła duży płat.
Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Dodać poszatkowaną cebulę i chwile podsmażyć. Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, a na koniec pokrojone w kostkę suszone pomidory (odsączone wcześniej z zalewy). Doprawić niewielką ilością soli, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na koniec dodać serek topiony i dokładnie połączyć z farszem.
Pierś z kurczaka posolić, popieprzyć i natłuścić nieco oliwą pomidorową (z zalewy). Na płacie mięsa ułożyć farsz (zostawiając 1-2 cm brzegu) i zwinąć roladę. Gotowe roladki doprawić z wierzchu przyprawami i ułożyć na natłuszczonej foli aluminiowej. Zwinąć i ułożyć na rozgrzanej patelni. Roladę podsmażyć chwilę z każdej strony, a następnie przełożyć ją do brytfanki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika roladki odwinąć z foli i zostawić na chwilę, aby odpoczęły. Pokroić w plastry i podawać.
Smacznego!!!