Wieniec z ananasem i wiórkami kokosowymi

     Bardzo smaczne, mięciutkie i proste w wykonaniu ciasto z owocami, które można dobrać samemu. Do mojej wersji ciasta użyłam ananasa i banana, bo akurat miałam na nie ochotę. W sam raz na niedzielny wieczór.

 

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 125 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

  • 1 duży banan
  • 200 g ananasa
  • garść suszonych daktyli
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder

 

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę, a następnie po łyżce dodawać przesiana mąkę. Margarynę roztopić i ostudzić. Do masy powoli wlewać roztopiony tłuszcz i delikatnie mieszać.

 

Banany pokroić w plasterki, a ananasa w kostkę. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy z kominem (np. na babkę) wlać część ciasta. Na cieście rozłożyć plasterki banana, ananasa i pokrojone w kawałeczki daktyle. Obficie posypać wiórkami kokosowymi i zalać pozostałą częścią ciasta tak, aby przykryć owoce. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl