Trupie babeczki
Kolejna słodka propozycja na upiorną zabawę na Halloween. Kakaowe muffinki z czekoladą i wiśniami. Mięciutkie i puszyste. Łatwe do przygotowania i efektownie wyglądające. Do masy śmietanowej można dodać żelatynę, aby dłużej pozostawała sztywna. Bez wątpienia zachwycą smakiem i wyglądem.
Składniki ciasta:
- 100 g margaryny
- 160 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 170 g mąki
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. mleka
- groszki czekoladowe
- 2 łyżki wiśni (z kompotu)
Masa:
- 125 g mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- groszki czekoladowe ciemne i jasne
- wiórki czekolady
Przygotować foremkę na muffinki (12 sztuk) i wypełnić ją papilotkami. W przypadku małych babeczek (na czapeczki) najlepiej użyć silikonowych foremek. Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem.
Do miski dodać margarynę i utrzeć ją z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy na przemian z mlekiem. Gdy składniki masy się połączą wsypać garść groszków czekoladowych (lub pokrojonej czekolady) i wiśnie. Masę rozlać do papilotek do ¾ ich wysokości. Tak samo postąpić z mniejszymi babeczkami. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min (w przypadku normalnych muffinek) lub 15 min (przy małych babeczkach).
Ser mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i powoli dodawać ubitą śmietankę kremówkę. Masę wstawić do lodówki, aby nieco stężała.
Na upieczone muffinki wycisnąć masę śmietanową (tak aby imitowała głowę). Używając groszków czekoladowych stworzyć oczy i zęby. Z wiórków czekoladowych zrobić nos. Wierzch przykryć odwróconą małą babeczką. Podawać schłodzone.
Smacznego!!!