Tarta z salami i brokułami
Słona tarta z salami, brokułem i porem, z dodatkiem włoskich ziół. Odrobina chili sprawia, że danie jest nieco pikantniejsze, chociaż i tak główny wątek smakowy stanowi tu wyraziste w smaku salami. Nadzienie można dowolnie zmieniać. Potrawa z ewidentną włoską nutą. Apetyczna na ciepło i jeszcze lepsza na zimno.
Kruche ciasto:
- 125 g mąki
- 70 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Farsz:
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki mąki
- 1 cebula
- mały por
- kilka plastrów salami
- mały brokuł
- sól, pieprz
- szczypta chili
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka masła
- oliwa
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować formę do pieczenia tart.
Cebulę podsmażyć na oliwię z masłem. Dodać pokrojonego pora i salami. Smażyć chwilę. Brokuły obgotować w niesolonej wodzie*, odcedzić i pokroić. Jajka ubić z mlekiem i przyprawami. Dodać podsmażone warzywa z salami i brokuły.
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli i zimne masło, Mąkę utrzeć z masłem palcami, dodać jajko i zagnieść. Wstawić do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ciasto ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolą, aby nie wyrosło. Piec ok. 10 min. Wyjąć podpieczony spód, wysypać fasole i podpiekać jeszcze 5 min. Po tym czasie przelać na ciasto farsz
z salami i zapiekać ok. 20 min (aż wierzch się przyrumieni i zetnie).
*wody nie trzeba solić ponieważ farsz i tak będzie doprawiony przyprawami
Smacznego!!!