Rewia smaków na Facebooku

Tarta migdałowa z wiśniami

     Migdały i wiśnie to doskonały duet. W tym wydaniu jako składniki słodkiej tarty. Słodka masa na bazie migdałów w połączeniu z kwaskowatymi wiśniami to naprawdę dobry pomysł na szybki i wykwintny deser. Idealny na nieco chłodniejsze wieczory,
z kieliszkiem wina.

 

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody

Masa migdałowa:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g zmielonych migdałów
  • kilka kropel olejku migdałowego

Dodatkowo:

  • 500 g wiśni z kompotu
  • 50 ml słodkiego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło, cukier i wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na 15 min. Rozgrzać piekarnik do 180°C (termoobieg). Formę do tarty przykryć rozwałkowanym ciastem* i podpiec w piekarniku przez 15 min.

 

W międzyczasie przygotować masę migdałową. Masło utrzeć razem z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajko, mąkę, migdały, olejek migdałowy i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać wiśnie** wcześniej odsączone i zagotowane w winie z sokiem cytrynowym. Piec 15 min. aż wierzch tarty się przyrumieni.

 

*ciasto najlepiej ponakłuwać widelcem i przykryć pergaminem, na który wysypać fasolę. W ten sposób ciasto podczas pieczenia nie powybrzusza się.

**do przepisu można użyć świeże wiśnie, ale wtedy warto do wina i cytryny dodać jeszcze 50 g cukru.

 

Smacznego!!!


Dodaj komentarz
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl