Szkockie ciasto z rodzynkami i rumem
Ciasto z rodzynkami, migdałami i rumem to popularny deser w Szkocji. Tradycyjną dekorację stanowią tu łuskane migdały polane glazurą morelową.
Składniki:
- 300 g rodzynek
- 100 g suszonych owoców (np. ananas, morele)
- 30 ml rumu
- 200 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 6 jaj
- 1 łyżka marmolady
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g całych migdałów
- 50 g dżemu morelowego
Piekarnik nagrzać do 180° C (termoobieg). Tortownicę o wymiarach 26 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
W misce wymieszać rodzynki, pokrojone suszone owoce i rum.
Masło połączyć z cukrem, miksując tak długo aby powstała puszysta masa. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem mieszając. Na koniec dodać marmoladę.
W osobnym naczyniu przygotować suche składniki. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Wsypać mieszankę do owoców z rumem i wymieszać. Połączyć z wcześniej przygotowaną masą, dodając suche składniki porcjami. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić wypukłą stroną łyżki*. Udekorować migdałami** i piec ok. 1 godz.
Ciasto przed podaniem posmarować z wierzchu dżemem morelowym wcześniej rozpuszczonym w łyżeczce wody.
*aby ciasto nie popękało, należy zrobić w nim zagłębienie wypukłą stroną łyżki
**aby skórka z migdałów łatwo odchodziła, należy je wcześniej sparzyć
Smacznego!!!