Szkockie ciasto z rodzynkami i rumem

     Ciasto z rodzynkami, migdałami i rumem to popularny deser w Szkocji. Tradycyjną dekorację stanowią tu łuskane migdały polane glazurą morelową.

 

Składniki:

  • 300 g rodzynek
  • 100 g suszonych owoców (np. ananas, morele)
  • 30 ml rumu
  • 200 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka marmolady
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g całych migdałów
  • 50 g dżemu morelowego

 

Piekarnik nagrzać do 180° C (termoobieg). Tortownicę o wymiarach 26 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

 

W misce wymieszać rodzynki, pokrojone suszone owoce i rum.

 

Masło połączyć z cukrem, miksując tak długo aby powstała puszysta masa. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem mieszając. Na koniec dodać marmoladę.

 

W osobnym naczyniu przygotować suche składniki. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Wsypać mieszankę do owoców z rumem i wymieszać. Połączyć z wcześniej przygotowaną masą, dodając suche składniki porcjami. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić wypukłą stroną łyżki*. Udekorować migdałami** i piec ok. 1 godz.

 

Ciasto przed podaniem posmarować z wierzchu dżemem morelowym wcześniej rozpuszczonym w łyżeczce wody.

 

*aby ciasto nie popękało, należy zrobić w nim zagłębienie wypukłą stroną łyżki

**aby skórka z migdałów łatwo odchodziła, należy je wcześniej sparzyć

 

Smacznego!!!


Dodaj komentarz
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl