Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Serniki są zawsze mile widzianym ciastami na naszych stołach. Różne wariacje na ich temat sprawiają, że nigdy się nam nie nudzą. Dlatego tym razem proponuję trochę zmienioną wersję tradycyjnego przepisu. Soczysty sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów włoskich, które świetnie komponują się z resztą ciasta. To taka wersja „light” sernika, bo nie dodałam do masy tłuszczu. Jeśli jednak wolicie bardziej kaloryczne dania, część twarogu można zastąpić serkiem mascarpone.
Kruche ciasto:
- 125 g mąki
- 70 g cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 70 g margaryny
Masa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu
- 5 jajek
- 1 op. budyniu waniliowego
- cukier waniliowy
- 180 g cukru
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Wsypać sól, cukier, cukier waniliowy i zmielone orzechy. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę i dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min.
Przygotować masę serową. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm posmarować tłuszczem i obsypać mąką. 2/3 ciasta rozgnieść na dnie tortownicy. Ciasto posypać bułka tartą. Połówki brzoskwiń przeciąć na pół i poukładać na spodzie. Wlać masę serową i wyrównać. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Po 30 min sernik posypać resztą ciasta.
Po upieczeniu sernik ostudzić i udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!!!