Rolada schabowa ze śliwkami
Soczysta rolada z mięsa wieprzowego, ze śliwkami i winem. Aby danie było ostrzejsze warto dodać pokrojoną papryczkę chili lub czosnek. Doskonała na ciepło z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami lub na zimno jako składnik kanapki. Danie sycące, typowe na zimowe obiady. Zapach goździków wprowadza świąteczny nastrój.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- ½ szklanki wina czerwonego
- 2 goździki
- papryczka chili
- sól, pieprz
- olej i masło
Śliwki umyć. Wino zagotować z goździkami i odstawić. Wrzucić śliwki i odstawić na 30 min.
Mięso opłukać i osuszyć. Naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Schab rozłożyć, tak aby powstał szeroki płat. Powidła wymieszać z pokrojoną chili. Płat schabu dobrze natrzeć solą i pieprzem, a następnie posmarować powidłami. Pośrodku mięsa ułożyć namoczone wcześniej połowę śliwkek. Mięso zrolować jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę związać nicią i obsmażyć na oleju z masłem. Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlewając wino, w którym moczyły się śliwki i dodając odrobinę masła. Piec godzinę w temperaturze 180°C, co jakich czas polewając roladę sosem z pieczenia. Po 30 min do sosu wrzucić resztę śliwek.
Po upieczeniu mięso pokroić w plastry i podawać polane sosem* z pieczonymi ziemniakami .
*aby przygotować sos wystarczy zmiksować jego składniki (wcześniej należy wyjąć goździki).
Smacznego!!!