Pyzy drożdżowe z mięsnym nadzieniem i sosem grzybowym

     Czas na  porządny, domowy obiad. Propozycja na drożdżowe pyzy nadziewane mielonym mięsem i polane sosem grzybowym. Może nie jest to przepis zbyt wyszukany, ale z pewnością warto do niego zaglądnąć, chociażby przez wzgląd na stosunkową łatwość przygotowania. Poza tym to typowa Polska kuchnia, która według mnie zasługuje na kilka ważnych pozycji na stronie. Do tego dania warto zaopatrzyć się w garnek do gotowania na parze lub specjalny bambusowy koszyk. Pyzy najlepiej układać w dużych odstępach, gdyż podczas gotowania znacznie zwiększą swoje rozmiary. Najlepiej smakują na ciepło polane wybranym sosem. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek np. do czerwonego barszczu.

 

Ciasto na pyzy:

  • 15g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 350g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól

Farsz mięsny:

  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 300 g mięsa np. z łopatki wieprzowej
  • 200g cebuli
  • 4 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Sos grzybowy:

  • garść suszonych grzybów
  • 1  łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 125 mi soku jabłkowego
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • sól
  • pieprz

 

Przygotować ciasto. W 125 ml ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 100g mąki, lekko wyrobić i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie do ciasta dodać kolejną porcję mąki (150 g), 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła i szczyptę soli. Ponownie wyrobić ciasto i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

 

Przygotować farsz. Namoczyć tartą bułkę w mleku, nadmiar odcisnąć. Obraną cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła aż się przyrumieni.  Mięso ugotować, a następnie zmielić wraz z cebulą i namoczoną tartą bułką. Dodać jajko i doprawić solą i pieprzem.

 

Przygotować sos. Suszone grzyby zmiksować na proszek i zagotować w 200 ml wody. Przecedzić wywar i dodać do zasmażki uzyskanej z połączenia mąki i masła. Dodać sok jabłkowy i przyprawy. Na innej patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę z pokrojonymi na talarki pieczarkami i połączyć z wywarem grzybowym.

 

Uformować pyzy. Wcześniej przygotowane wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i szklanką wykroić z ciasta kółka. Tą czynność powtórzyć aż do wykorzystania całego ciasta. Na wyciętych kółkach wyłożyć po łyżeczce farszu, zlepić ciasto nad farszem i formować rękoma kulki. Tak przygotowane pyzy odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Pyzy gotować przez 20 min. w naczyniu do gotowania na parze. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
Jutro zrobię i zamelduję jak wyszło ;)
Obrazek użytkownika monika
czekam z niecierpliwością:)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl