Piersi z kurczaka w sosie z kaparów
Ciekawe zestawienie słonych i kwaśnych kaparów z klasycznym kurczakiem. Idealnie współgra z pieczonymi ziemiankami z cebulą. Danie pochodzi z kuchni włoskiej.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- mąka
- sól, pieprz
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 50 ml białego wina
- słoiczek kaparów
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- pół pęczka pietruszki
Filety z kurczaka podzielić na kilka części i rozbić tłuczkiem aby były cienkie. Doprawić solą i pieprzem. Obficie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z masłem i oliwą przez ok. 3 minuty z każdej ze stron. Kurczaka przenieść na talerz a na patelni po smażeniu zrobić sos*. Wlać wino, sok z cytryny, kapary a na koniec wsypać pokrojona pietruszkę. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Gotowe filety polać sosem z kaparów i podawać z pieczonym z cebulą ziemniaczkami.
*sos zostanie lekko zagęszczony mąką pozostałą na patelni podczas smażenia filetów. Aby był bardziej gęsty wystarczy dosypać łyżeczkę mąki przed wlaniem wina.
Smacznego!!!