Piersi kurczaka z jabłkami
Pożywny i nieco bardziej wyrafinowany sposób na danie z kurczaka. Kwaskowate nadzienie z jabłek, selera i żurawin doskonale współgra z białym mięsem kurczaka i sosem jabłkowym.
Nadzienie:
- 1 jabłko
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- pół szklanki bułki tartej
- 2 łyźki suszonych żurawin
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
Ponadto:
- 1 kg piersi z kurczaka
- łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodać kminek i podgrzewać cały czas mieszając. Wsypać poszatkowana cebulę i zeszklić. Dodać pokrojony seler i chwilę dusić, aż nieco zmięknie. Wsypać pokrojone jabłka. Zdjąć z ognia kiedy wszystkie warzywa będę miękkie, ale wciąż jędrne. Na koniec dodać żurawinę, natkę i bułkę tartą. Wymieszać i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piersi z kurczaka cienko rozbić. Przygotowane płaty kurczaka dobrze natrzeć solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie i zrolować. Końce rolad spiąć wykałaczkami. Przygotowane porcje kurczaka obsmażyć na oliwie, a potem ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 10-15 min.
Przygotować sos. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka wsypać mąkę i zasmażyć na rumiano. Ciągle mieszając wlać sok jabłkowy i bulion. Gotować bez przykrycia do momentu, aż sos zgęstnieje.
Upieczonego kurczaka serwować z sosem jabłkowym. Podawać od razu np. z kluskami śląskimi.
Smacznego!!!