Panna cotta z wiśniami

     Panna cotta to delikatny deser smakowy, serwowany wyłącznie na zimno. W mojej wersji jako śmietanowy przysmak, którego nieco słodkawy smak przełamany jest sosem z wiśni.

 

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii*
  • 100 g wiśni

 

Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać 4 łyżki cukru, laskę wanilii  i podgrzewać aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Wyjąć laskę wanilii i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia a następnie rozlać do małych szklanek (ok. 3) i wstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować sos. Wiśnie zagotować w rondelku z 2 łyżkami cukru. Świeże wiśnie można zastąpić tymi z kompotu.

 

*laskę wanilii można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem waniliowym, ale wtedy należy zmniejszyć ilość dodawanych łyżek zwykłego cukru.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl